In memoriam Huub van der Aa

woensdag, 17 May 2017 20:29 Written by 

De voormalig voorzitter van de stichting Vrienden van het Cantonspark, Dr Huub van der Aa, is zondag 7 mei op 81-jarige leeftijd in Heemskerk overleden. Van der Aa was mycoloog (wetenschapper op het gebied van de fungi). In Baarn is hij vooral bekend vanwege zijn inzet voor het behoud van het Cantonspark. Op dinsdag 16 mei werd Huub van der Aa herdacht in Zalencentrum Het Brandpunt in Baarn waar familie, vele vrienden en ex-collega’s aanwezig waren. Aansluitend vond een korte crematieplechtigheid plaats in de aula van crematorium Den en Rust in Bilthoven.

HuubHuub van der Aa heeft onder andere in de periode 1994 t/m 2001 een maandelijkse rubriek geschreven in de Baarnsche Courant met de titel 'Deze week in het Cantonspark'. De toenmalige voorzitter schreef over actuele of wetenswaardige zaken in het Cantonspark. Huub van der Aa noemde zichzelf 'een eenvoudig Brabants jongetje'. Hij heeft vijftig jaar in Baarn gewoond. Zaterdag 30 april 2016 verhuisde hij naar Heemskerk, zodat hij dichter bij zijn dochter kwam te wonen. Huub van der Aa heeft ook zijn wereldberoemde collega Johanna Westerdijk nog ontmoet.

In april 2016 sprak deze krant met hem over Westerdijk. "Ik ben ook botanicus, net als Westerdijk. Toen zij hier in Baarn directeur was van het Centraal Bureau voor Schimmelcultures, heb ik haar wel ontmoet. Zij maakte grote indruk op mij. Zij had toen al een grote staat van dienst. Ze was ook directeur van de stichting Willie Commelin Scholten (WCS), genoemd naar een biologiestudent die jong is overleden", legde Van der Aa een jaar geleden uit. "Westerdijk speelt in veel zaken een rol. Ze was een uitzonderlijke dame die veel heeft gedaan voor de emancipatie van vrouwen en ook in de academische wereld. Toen ik nog student was, had zij al een reputatie in de Amsterdamse biologenwereld. Ik studeerde en woonde in Utrecht. 's Avonds ging ik wel naar Baarn naar het laboratorium. Daar heb ik haar ook ontmoet. Ik wist wie zij was en was erg door haar geïmponeerd", aldus Van der Aa, die aangaf nooit met haar te hebben samengewerkt. "Als student deed ik wel bepaalde onderzoeken in Baarn. Dan ik ging ik elke dag naar het instituut hier in Baarn. In het Cantonspark heb ik twee tentamens voorbereid. Ik liep dan via de Javalaan naar het Cantonspark. Het Cantonspark was één van de weinige botanische tuinen, toen nog eigendom van de Utrechtse universiteit", aldus de wetenschapper die ruim zeshonderd publicaties op wetenschappelijk gebied op zijn naam heeft staan. Huub van der Aa schreef ook een bijdrage over Johanna Westerdijk voor het boek Utrechtse biografieën: het Eemland 1; levensbeschrijvingen van bekende en onbekende mensen uit het Eemland. Cantonspark "

Ik heb hem twee maanden geleden nog gesproken", meldt Marianne Boot. Zij was secretaris van de stichting Vrienden van het Cantonspark toen Van der Aa voorzitter was. "Het was een hele bijzondere, bevlogen man. Toen de universiteit wegging uit het park en de gemeente Baarn het Cantonspark voor een gulden kreeg, is er vanuit de buurtbewoners een comité opgericht. Dat was begin jaren negentig. Huub van der Aa en mevrouw Sternenberg waren de initiators. Dankzij de onvermoeibare inzet van Huub is het park behouden gebleven in de huidige staat. Hij probeerde iedereen er van te doordringen wat voor bijzondere tuin het is. Toen de hortus Baarn verliet, wist niet iedereen van de bijzondere collectie die achterbleef, dat besef wilde hij laten doordringen. Van der Aa zette zich dag en nacht in voor de stichting. Niet alleen op wetenschappelijk niveau, ook lobbyde hij bij de gemeente. Het was een voorrecht met hem samen te werken in het stichtingsbestuur", aldus Marianne Boot. Volgens mevrouw Boot maakte Huub van der Aa ook prachtige foto's, hield hij lezingen en schreef hij veel artikelen. "Hij trok ook aan de bel bij de gemeente als relschoppers of vernielers aan het park zaten. Het is geweldig dat we in Baarn die mooie park mogen hebben. Dat mogen we soms wel eens meer waarderen." Angelique Bosch van Drakestein volgde Huub van der Aa in 2006 op als voorzitter van de stichting Vrienden van het Cantonspark. "Maar daarna bleef hij betrokken. Tot 1 januari 2014 is hij nog vicevoorzitter gebleven. Ik heb van hem geleerd met de politiek om te gaan. Ik wilde altijd snel duidelijkheid en ging recht door zee. Hij leerde mij compromissen zoeken, voorzichtiger te formuleren en vooral geduld te hebben. Voor het Cantonspark is hij niet de enige die veel heeft gedaan, maar hij was wel één van degenen die het voortouw nam. Hij zorgde er ook voor dat het Cantonspark serieus werd genomen door de politiek. Hij was vaak op het gemeentehuis te vinden. Hij schreef gemakkelijk en veel, dat vond hij ook leuk. Op het gemeentehuis weten ze nu wel van het bestaan van het Cantonspark. Dat is prettig. Het was een gezellige man die wel van een biertje hield en lang en veel kon praten. Ik ging vaak met hem lunchen en altijd had hij veel verhalen". "Hij was een intellectuele man di erg veel wist. Huub schreef ook elke dag wel een gedicht, soms beperkt tot een klein krabbeltje. Dat was belangrijk voor hem. In zijn jonge jaren was hij fervent voetballer en wielrenner. Ik zal hem zeker gaan missen. Door zijn verhuizing naar Heemstede sprak ik Huub het afgelopen jaar helaas wel minder. Hij was een lieve man die altijd bereid was je te helpen. Nog jaren na zijn pensioen bij de Universiteit Utrecht wisten mensen die vragen hadden over paddenstoelen hem te vinden. Want paddenstoelen, gallen en afwijkingen aan planten hadden zijn bijzondere interesse." Huub van der Aa is, vanwege zijn inzet voor het Cantonspark, in 2014 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Dit artikel verscheen in de Baarnsche Courant en is geschreven door Christine Schut. De tekst is enigszins aangepast door Rob Samson.
Last modified on dinsdag, 02 March 2021 15:39
Read 413257 times
Rate this item
(0 votes)

146616 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database queries